,

Effortless shit


Dobro jutro, da li ste se i danas probudili i pogledali na ogledalo čim ste otvorili okice, i tako sveže probuđeni pre jutarnjeg umivanja opalili jedan instagram shot hashtagovan sa #iwokeuplikethis. Ako jeste, čestitam, jer ste u onom 0,0001% procentu onih koji su kad odlepe okice #flawless i sigurno #allnatural a i dovoljno samouvjereni da na ovu društvenu mrežu objave svoju effortless fotografiju.
Blago vama, jer ne dešava se svima da ujutru budu nenatrčeni, nimalo podbuli, savršenog tena.

OK, kad smo ovo postigli, da li ste nakon umivanja protresli svoju, na suncu posvetlelu kosu, dva put se blago lupili po obrazima radi prirodnog rumenila, nikako onog seljačkog, daleko bilo. Kad ste izašli iz kupatila, da li ste žmureći uzeli odeću i obukli, pokupili obuću koja odgovara vremenskoj prilici, i tako spremni ušli u lift i u ogledalu zaključili da ste postigli ono što bi mnogi nazvali effortless chic-om.
Pa, sigurno. Realnost je uglavnom, dosta drugačija. I dok podbula od spavanja, polučupave poluslepljene kose, bleda kao krpa pokušavam svim silama da se razbudim uz obilje tehničkih uređaja koji mi pomažu u tome, čitam članak kako je izvesna Parižanka rekla nešto na temu svog stila i stila žena u Parizu, kako postiže da izgleda kao da se nije trudila i bla bla bla. Dva minuta zurim u sliku pomenute ženske figure i sviđa mi se sve što nosi. Njena kosa mi deluje aljkavo i spaljeno, ali dobro, sta sada, ne mogu svi da imaju lepu kos…čekaj, čekaj, čekaj.
 
Da počnem ispočetka manje neurotično. Dakle, dama iz Pariza priča kako ne ulaže mnogo truda u svoj stajling ali eto uvek izgleda besprekorno. I onda naravno n saveta o tome kako da izgledate EFFORTLESS.
Reći ću vam, da izgledate kao da se niste trudili potrebno vam je samo jedno. Da se ne trudite. Pod tim prvenstveno podrazumevam, da ne razmišljate da li vam se slaže plava košulja i khaki pantalone i td. Ma, dajte molim vas.
Ja sam prva zagovornik praktičnog i ne preterano sređenog oblačenja. Ali, to ne znači da ćete izgledati kao Kim K ako utrošite neki trud u to, možda ste se potrudili da izgledate kao retro kraljica ili Lepa Brena in mid 80s ili kako god, ali zašto, na ovom svetu, zašto jebote, potencirate, da je glupo ispasti da ste u nešto uložili trud.

Jedva sam naterala sebe da ne skrenem s teme ovoliko dugo, ali uopšte forsiranje “neulaganja truda” u stvari širi se po mnogim aspektima pa sve češće čujem kako da “izgledate kao da se niste trudili”, kako da ispadne da niste uložili mnogo truda u svoj projekat nego ste, jelte, posebna nadahnuta pahuljica 24/7, do onih preslatkih saveta za odeću za prvi dejt ” ne sme da vidi da si se trudila”.
Ja pitam, što? Zašto je toliko bitno pokazati kako te baš briga da ulažeš trud, u bilo sta što radiš. Ja ne kažem, to ne mora da bude ne znam kakav poduhvat i projekat, ali što forsirati takav paradoks, kao što je, biti šik bez truda, kad već dajete savete kako da se postigne nešto što bi trebalo biti postignuto samo od sebe.
S druge strane, mislim da bi bilo kakav trud trebalo da bude pohvaljen. Uostalom, da li mislite da je baš Alexa Chung rođena sa savršenom effortless frizurom i da li se svako jutro oblači sa povezom preko očiju. To je, po mom mišljenju, potpuno fejkovanje bez ikakve potrebe i nametanje lažnog i nepotrebnog standarda ljudima koji žele da prate određeni model.
U ostalom, ako želite da izgledate kao da se niste trudili, zaboga, samo prestanite da se trudite u svakom smislu.

You Might Also Like

3 comments