,

DIY paleta karmina


iliti rešenje za lepe stvari u ružnom pakovanju sleš praktičnost 

Ne znam kako vama, al meni kao jednoj tipičnoj ženskoj osobi, bez obzira na svu pamet ovoga sveta, uvek možete prodati bilo šta ako je lepo zapakovano. Još ako je kozmetika u pitanju - PRODATO. A danas, hvala bogu, sve više se kompanije trude da zapakuju jeftinu glupost u izdizajnirano pakovanje i tako se obogate na nama, ženama, jer mi samo želimo da sve lepo izgleda.

A onda dolazi problem, šta se dešava sa onim proizvodima koji su dobri, kvalitetni, jeftini, a pakovanje toliko gadno da ne mogu da ga držim u rukama? Šalim se, naravno, trenutno i ja preterujem i okrećem ovaj post u pogrešnom smeru, ali ste me razumeli.
Jelena: U malim lokalnim parfimerijama kupujemo uglavnom Classics i Ruby Rose karmine, koje ne biste nikad ni uzeli u obzir ali su oni uglavnom jako lepih boja i finih tekstura(nema čak ni onih mat završnica od kojih se meni diže više kosa na glavi)


Karmini, kao i uvek, imamo ih svugde. Kod mene su oni kao ukosnice, osim što se ne gube toliko (ili uopšte). 50 nijansi crvene, 50 nijansi roze, 50 nijansi -nećemo-spominjati-taj-film-i-nemam-baš-tu-nijansu-al-bi-bilo-dobro-da-je-naprave-kontam-da-će-biti-hit-u-narednim-sezonama. I sad dolazimo do priče praktičnosti. Kako sve to poneti sa sobom? Šta ako ja baš u trenutku kad me zasvrbi na autoputu u Lastinom autobusu poželim da stavim orhideja ljubičastu na usta (hvala bogu pa sam normalna i shvatam da mi ne treba karmin u Lastinom autobusu u kome je ili +50 ili -50 stepeni non stop), but you get the picture.

Jelena: Sivkaste nijanse možete dobiti mešanjem neke svetle ljučišate sa crnim kreonom, ili crnim karminom. Izlaze svuda sada, i u MAC-u imaju neke ''stone'' nijanse ali nisu ništa posebno.


Potreban pribor:
- karmini
- prazna paleta (koja ne sadrži metal)
- alat za odvajanje karmina (kašičica, spatulica, turpija za nokte ili bilo šta slično što vrši posao)
- maramice i štapići za uši
- mikrotalasna (sad shvatate zbog čega prazna paleta ne može da sadrži metal)
- malo mesta u frižideru

Pakovanje
Danas na netu možete da kupite bilo kakve. I naravno da su Japonesque nekako najdivnije, samim tim su i najskuplje, al ono čime se pribegava i što je zgodno ovih dana su kutijice za lekove.
Ja sam svoju nabavila u aleksandar cosmeticsu  i imala je neku smešnu cenu. Pritom je odlična jer svaki deo ima zaseban poklopac.
Naravno, vi vaše karmine možete istopiti u bilo šta što vam se dopada. Vama je na izboru.

Proces
Meni su poznata dva načina.

Onaj najčešći koji vidjate na youtubu koji uključuje kašiku i grejno telo, a koji je meni pritom haotičan. Pre svega što na kašici ostane previše karmina kojeg morate prstom ili još gore nečim nepreciznim skidati u paletu, i to pod uslovom da tečni karmin potrefite na pravo mesto u paleti. A onda i onaj deo gde vaše grejno telo na donjem delu kašike ostavlja crni sadržaj pregrejavanja pa se desi da se izmeša sa karminom, i sve to bude previše messy ( ovde ćemo da pohvalimo uživaoce heroina na spretnosti topljenja). Nažalost, ukoliko odaberete plitke prazne palete, metalne palete ili nemate mikrotalasnu pećnicu, sudjen vam je ovaj način.



Trenutno ću pribeći najlakšem, najbržem i najčistijem načinu pravljenja palete karmina i onaj koji je bio sjajan u mom slučaju.

1) izvadite karmin iz pakovanja i ubacite ga direktno u mesto na paleti. ne zaboravite da svaki karmin u dnu pakovanja sadrži 1 cm i više proizvoda, koji retko ko upotrebi do kraja, što daje prednost paletama. Ponovite to sa svim karminima.
tip: nemojte dodatno naguravati karmin na dno posude. nema potrebe. bezveze ćete ga tackati, razmazivati o ivice posude, zalepiće vam se za pribor i praktično utrošićete ga. Koliko god on virio iz posude, prilikom topljenja zauzeće svoj prostor na dnu savršeno.

2) kada ste napunili paletu stavite je u mikrotalasnu. Temperatura ne treba da bude mnogo jaka. Potrebno je samo otopiti karmin a ne prokuvati ga (što znači da poklopci mogu biti otvoreni), zato krenite od najmanje temperature pa ćete stići u jednom trenutku do kraja topljenja.
tip: nemojte topiti karmin po karmin, lično sam to uradila i nije bilo štete, ali određeni karmini u zavisnosti od kvaliteta, menjaju boju pregrejavanjem

3) kada se vaš karmin otopio, videćete da je lepo zauzeo sav prostor i izravnao se kao da je fabrički punjen. tako zadovoljni, bez puno drmusanja palete (znam da ste uzbudjeni, al nećemo da se sad prospe sve), stavite je u frižider. Poželjno na par sati.
tip: ne zaboravite da se karmini "šire" prilikom sušenja. Ukoliko su vam posudice plitke, mislite o tome, da vam karmin ne bi "izašao" iz namenjenog prostora.

4) kada se karmin stegao, izvadite ga, i štapićima za uši očistite površine na kojima je ostalo proizvoda. Ili nemojte, očistićete ga s vremenom kada ga budete koristili.
tip: nemojte čistiti posudicu pre ili odmah po topljenu karmina. sve ćete ubrljati. samo vi lepo sačekajte da se to stegne, onda možete sve.

5) sa donje strane palete, zalepite nalepnice sa dna karmina sa informacijama o proizvodjaču i nijansi. može vam zatrebati


Čestitamo. uspešno ste napravili svoju paletu karmina.

Tips and tricks

- u sadržaj vašeg karmina možete ubaciti i labelo. ili obrnuto.

- možete otopiti samo odredjenu količinu karmina u manju paletu. Odsecite karmin do korena tj do početka pakovanja u kome je smešten, sa dna odvojenog dela uzmite potrebnu količinu za paletu, zagrejte dno ostatka (za topljenje je fen bolji od sveće) i smestite vrh karmina nazad u kutijicu, ovako ćete sačuvati fabrički modelovan vrh karmina koji volimo. Stavite u frižider da se spoji. Na isti način možete popraviti izlomljen karmin.
tips: pre nego što počnete ovo da radite, nek vam se stegne karmin u frižideru što više da vam se ne bi lako topio u ruci. 

- nijanse karmina možete mešati i dobiti nove boje.
naravno nemojte očekivati neverovatne ishode. nisam sigurna koliko je to izvodljivo sa različitim proizvodjačima, ali isti proizvodjač i karmin iste sirovinske sadržine ne prave nikakav problem (jednako kao i farba za kosu). Ukoliko dodjete do neverovatnih otkrića, molim vas, podelite to sa nama.

Plus savet oko nekih drugih tema: ukoliko vam se razbije senka za oči, izvadite je iz pakovanja, izmrvite, izmešajte je sa malo alkohola čisto da se sjedini sav prah i ubacite nazad u pakovanje. Alkohol će ispariti a vaša senka ostati u mestu čvrsta. Nema na čemu ;)

You Might Also Like

1 comments

  1. paleta karmina, dooobro, mozda mi i zatreba,ali svakako zanimljive informacije o topljenju, sipanju, mesanju i personalizovanju karmina. no, savet za izlomljenu senku je pravi biser, jer meni uvek tresnu i razdrobe se, pa ih bacim. Hvala!!!

    ReplyDelete