šta nije loše znati ako upisujete arh.bg.ac.rs

DISCLAIMER:
Arhitekturu sam upisala po starom programu OAS, po Bolonjskom sistemi. Nisam najboljim student, čak daleko od toga. Ali znam da postoje sitnice koje mogu mnogo da olakšaju studiranje. Naime, ako planirate da me pitate kako se rade temelji, ja mogu jedva da vam tačno kažem. Ne zato što sam preskočila to (nisam, to sam najviše ucila jer jebiga, najviše se tražile Konstrukcije 1), ali me kao budućeg (podvucite to) arhitektu ne zanima najviše. Znači ukoliko mislite da arhitekta treba da bude veoma sličnog obrazovanja kao građevinski inženjer, nemojte trošiti vreme da čitate ovo.
PRIJEMNI:
Prijemni je previše mistifikovan*. U preprethodne 3 godine nisam upoznala više od 5 osoba koje su pale prijemni, pogotovu zato što sada više (malo ne kapiram 100% mada mi je logično) nema crtanja. A ni za to crtanje nisu bili nikad preoštri.
Sada se traži opšta kultura i test sklonosti i sposobnosti. Pa mislim, šta ćeš više...
I sad, čujem jezive komentare na temu ZASTO JE BITNO ODAKLE JE LARS VON TRIER.
Zato što je bitno da gledate filmove. Zato što je bitno da čitate knjige. Zato što je bitno da jebeno imate informacije van toga ko je 1378. godine isprojektovao malu brvnaru u Pržogrncima koja btw više ne postoji. 

Zašto je za arhitektu bitno da zna ko je Jeff Koons? Zato što osoba koja se usudi da upiše arhitekturu treba pre toga da zna sve umetnike do moderne, npr.
I tako u krug. Zato što će vas onda mnogo više edukovati o tome da budete suvremeni arhitekti (Ne, ne, Zaha i ne, ne Ghery, ako mastate o tome, jebiga, živite u Srbiji i pripremite se da vjerovatno nećete biti starchitecht). No da ne davim.


PRVA GODINA
Jedina na koju ću se fokusirati, ali pričam samo okvirno. Lepo je ako vas zanimaju predmeti koji nose 1,2,3,5 espb poena, i skroz mislim da treba to da radite ali ljudi!!! Imate projektovanje. I ne, nemate apstraktne i konkretne sale (ovo sve pričam za državni beogradski i jedini srpski fakultet arhitekture) ali ceo život ćete se baviti nekom vrstom projektiranja pa makar projektovali dečiju sobu sinu a prodavali pločice u Preljini jer je i to OK posao za arhitekturu.

Dakle, nemojte da slušate savete starijih kolega da li je neki stručni suradnik dobar, lep ili apstraktan(guglujte šta to znači da se ne biste blamirali, svi smo to radili, nije sramota. i blamirali se i guglovali. sve od toga, prva godina za to služi)  konkretan (svi su sasvim i korektni i konkretni).
Nego lepo, istražujte. Tražite inspiraciju svuda i mnogo se igrajte. Budite hrabri, nemojte da budete mnogo pametni i bahati kao autor teksta što je bio u prvoj godini. Tvrdoglavost će vas ipak negdje dovesti ako ste hrabri, pristojni i kapirate da TIME STO STE UPISALI ARHITEKTURU NISTE ++++ARHITEKTE++++ i niste, uglavnom, pametniji od svojih asistenata i prilično sam sigurna da ako jeste, pametniji ispali, biće vam ukazano na to.


Dalje, imate nešto kao arhitektonski grafički dizajn (jezivo je jer vam ništa ne objašnjavaju da radite i bićete besni, ali mislim da je pametno da pogledate bilo koje softvere - preporucujem prilično jednostavni ilustrator i aplikacije za mobilni jer vas niko ne pita kojim ste programom radili, za bo ga).
Likovno. RADITE LIKOVNO. IDITE NA LIKOVNO!!!
Ucite historije arhitekture, umjetnosti, citajte, gledajte filmove i idite na izložbe.
Znate, visok prosek je super, ali možete da živite i sa nižim ako budete radili ono što vas zanima.
Na kraju dana, naravno da vam je bitno da radite i tehničke predmete jer je sramota biti elementarni tehnički nepismeni arhitekta.

Ali, nikako dupe na stolici ceo dan. Što više napolje i stalno na faksu.
Pa, srećno. Ako nisam u pravu, napljujte me u komentarima :)

You Might Also Like

0 comments